zondag 28 september 2008

Waardeloze minister

Alsof dat niet genoeg blijkt Santohki opdrachten van braziliaanse parlementariers en ministers uit te voeren.Ik wil wel weten welke zaken hij heeft besproken met deze gasten.Het is te gek voor woorden dat buitenlandse parlementariers hier komen bepalen op welke wijze de minister van justitie met hun burgers moeten omgaan.Tenminste sprak Biervliet met Surinaamse parlementariers.Santokhi mag nu echt opstappen.En zoals altijd is Santohki weer onvindbaar voor commentaar.Biervliet onvindbaar?Nee Santohki is onvindbaar.

Brazilie wil stopzetting razzia's op Brazilianen
door Fenny Zandgrond
26/09/2008

Paramaribo - Parlementarier Márcio Junqueira van Brazilië heeft minister Chandrikapersad Santokhi gistermiddag tijdens een onderhoud op het ministerie gevraagd de acties tegen illegale Brazilianen in de goudsector tijdelijk te staken.

Het assembleelid wil nog een poging wagen om de economische activiteiten van zijn landgenoten in de formele sfeer te krijgen, nu de regering hen twee jaar de gelegenheid heeft geboden om verblijf te regelen en toch rechtmatig in Suriname te vertoeven.

[b]Junquiera zegt in gesprek met dWT dat informatie het Braziliaans parlement heeft bereikt dat hun landgenoten in Suriname in problemen zijn geraakt na een grootscheepse actie.
De volksvertegenwoordiger is vanaf gisteren voor een speciale missie in Suriname aangekomen en blijft voor onbepaalde tijd. [/b]

Aan het eind van zijn bezoek zal hij een verslag maken dat, naast aan het Braziliaans parlement en de minister van Buitenlandse zaken, ook aan de Surinaamse autoriteiten wordt aangeboden.[b] Ook zal Junquiera zich samen met vertegenwoordigers van het ministerie en de Braziliaanse ambassade oriënteren in de goudvelden. Onder de Brazilianen is nu een Crisis Commissie samengesteld die de veldbezoeken zal coördineren. [/b]

[b]Junquiera zegt dat Santokhi net als in zijn telefonisch onderhoud eerder met de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Celso Amorin, heeft toegezegd niet meer tegen Brazilianen in het binnenland te zullen optreden.[/b] Partijen hebben in dit kader geen tijdspanne bepaald, maar verzekert het assembleelid dat de Brazilianen alles willen doen om hun inspanningen en verblijf in het land te verduurzamen. De Braziliaanse overheid zal hen, samen met de crisis commissie, daarin assisteren. Ook zou de bewindsman hebben benadrukt dat de razzia's binnen Clean Sweep niet expliciet gericht zijn tegen Brazilianen, maar bedoeld zijn om wet en recht te herstellen in het binnenland.

Junquiera stelt dat zijn landgenoten Suriname als hun tweede thuisland zien en ook fors investeren in het land. De mythe dat zij naar Suriname zijn uitgeweken om de rijkdommen naar hun eigen land te sjouwen, moet volgens hem worden verholpen. Verkoop van goud in Suriname brengt veel meer op dan in Brazilië, waardoor smokkel oninteressant wordt. Ook is hij ervan overtuigd dat zijn landgenoten zich moeten confirmeren aan de Surinaamse wetgeving. [b]Santokhi was niet bereikbaar voor commentaar.-.[/b]


dWTfoto / Stefano Tull
De Braziliaanse parlementariër Márcio Junqueira staat een journalist van dWT te woord, gisteravond tijdens een diner met een groep landgenoten. De parlementariër heeft minister Chandrikapersad Santokhi gistermiddag gevraagd de acties tegen illegale Brazilianen in de goudsector tijdelijk te staken.-.