zondag 28 september 2008

Minister Santokhi in het onreine gersleurd

Minister Santokhi in het onreine gersleurd
Geschreven door Redactie
THURSDAY 04 SEPTEMBER 2008
Paramaribo – Individuen woonachtig in Suriname en in Nederland die met hun talent boven de hoogste punt van het waterhoofd van de goegemeente in deze landen uitsteken, worden doorgaans door toepassing van foefjes en leugens gereduceerd tot een niveau waar de compromitterende partijen zich op bevinden. Hetzelfde overkomt Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie van Suriname omdat die in tegenstelling tot al zijn ambtelijke voorgangers een zeer controversiële lijn volgt en daardoor het conformisme ver achter zich laat.

Sinds kort wordt deze bewindsman onder het vuur genomen omdat zijn echtgenote een stuk perceel met erop staand riante bungalow zou hebben gekocht via de inmiddels geliquideerde drugsdealer August Adjoeba alias ‘Segebai’. Deze berichtgeving, afkomstig uit the Times of Suriname vindt hij “lasterlijk, beledigend en insinuerend” en overweegt daarom juridische stappen tegen alle “verantwoordelijken” in deze zaak. Het was overigens NDP-leider Desi Bouterse die deze zaak vrijdag tijdens een politieke bijeenkomst in Coronie aan de orde stelde, waarna Times of Suriname de zaak maandag verder aandikte en officiële stukken over de transactie publiceerde.

Er wordt niet in de eerste plaats tegen de krant geprocedeerd maar ook tegen Bouterse. De berichtgeving die volgens Santokhi een samenzwering is tussen Bouterse en de krant, is volgens de bewindsman bedoeld om hem en de regering te beschadigen, omdat hij met zijn beleid de belangen van bepaalde groepen aantast. Tijdens de persconferentie kreeg de NDP-voorzitter een flinke veeg uit de pan. Santokhi zegt zich niet te verlagen tot het karakter van Bouterse die de status heeft van verdachte van meervoudige moord en daaraan geen consequenties verbindt. De vrouw van de bewindsman zou in 2006 het onroerend goed vai een stichting, die in rechte vertegenwoordigd werd door de vorige maand in Nederland is doodgeschoten Adjoeba, hebben gekocht. De bewindsman die in gemeenschap van goederen getrouwd was, verklaarde hieromtrent in een persconferentie dat hij pas achteraf op de hoogte gesteld zou zijn van de transactie nadat deze al was afgesloten. Ook gaf hij aan dat zijn vrouw het recht had “zelfstandig aanschaffingen te doen”.