zondag 28 september 2008

Ex-GPK Biervliet doet zijn verhaal

Onder een misleidende kop wordt het relaas van Biervliet weergegeven
Ex-GPK Biervliet geeft communicatie over
drugszaak toe
Geplaatst: 24/09/2008
Paramaribo - Naar aanleiding van de zaak waarbij hoofdinspecteur en
voormalig gewestelijke politiecommandant (GPK), George Biervliet, op
non-actief werd gesteld door minister Chandrikapersad Santokhi blijkt uit een document, waarop DBS de hand heeft weten te leggen, dat de
politiefunctionaris inmiddels heeft toegegeven zekere ontmoetingen te
hebben gehad met bepaalde personen om te praten over een drugszaak. Op grond van deze contacten werd Biervliet op non-actief gesteld. Hij heeft een zaak aangespannen tegen de minister, wegens aantasting van zijn goede naam, reputatie en maatschappelijke positie.

De onderhavige ontmoeting had als achtergrond de voorgeleiding van de verdachte M.R, terzake overtreding van de Wet op Verdovende Middelen op maandag 14 juli 2008 omstreeks 20.00 uur bij Biervliet, volgens het document.[b] Bij de vaststelling van de plaats van inverzekeringstelling zou het Biervliet zijn gebleken dat familieleden van de verdachte op het betreffende station en in het plaatselijke korps (resp. zus en zwager) dienen als politieambtenaar. Dit zou volgens het document de aanleiding zijn voor de politie-inspecteur om zich plaatselijk te oriënteren te station Paradise. [/b]

Voordat Biervliet zijn eigen station verliet, zou hij volgens het document, een telefoontje hebben gehad van de parlementariër Doekhie, die de GPK met betrekking tot de zaak van M.R. het een en ander vroeg, zulks omdat familieleden van de verdachte hem benaderd zouden hebben als ex- districtscommissaris, parlementariër en als NDP-man in Nickerie. De parlementariër zou de GPK hebben voorgehouden dat hij op weg naar Paradise bij een vriend genaamd K. (Poes) was en dat hij naar hem zou uitkijken. Biervliet verliet het station en reed richting Paradise, vermeldt het document verder. Onderweg zou hij zijn gestopt door Doekhie en deze
nodigde hem uit op het erf van K. Terwijl de GPK en Doekhie spraken,
zou de heer D. Bouterse met 2 andere mannen in een auto arriveren. Na de kennismaking zou de GPK zijn uitgenodigd om onder het huis van K. te gaan, staat in het document.

Voorts blijkt uit het stuk dat door Biervliet zelf is aangegeven dat bij die gelegenheid er van gedachten is gewisseld over o.a. de drugszaak van M.R. Ook moet er over ‘andere zaken’ gesproken zijn die de GPK zeker moest weten. Tijdens deze gelegenheid zou er ook alcohol zijn gedronken door de overige mannen. Zo zou het allemaal, volgens het document, aan zijn toegegaan op die bewuste 14 juli.
Deze zaak kwam Biervliet uiteindelijk zwaar te staan; hij werd
teruggefloten door de justitieminister. Santokhi achtte dit vooral 'te ernstig om te accepteren' en verweet Biervliet van 'ernstig plichtverzuim', waardoor de hoofdinspecteur het veld moest ruimen. Met deze handeling zei Santokhi 'een daad te willen stellen richting alle hoge politiefunctionarissen' en naar een schoon politiekorps te willen gaan.’

De hoofdinspecteur heeft op zijn beurt een zaak aanhangig gemaakt tegen de justitieminister wegens aantasting van zijn goede naam, reputatie en maatschappelijke positie. Naar DBS verneemt is de gewezen GPK diep teleurgesteld dat men zaken niet gescheiden kan houden. Hij is van oordeel dat hij als politiechef een publieke figuur is en dat hij met een ieder, ook met Bouterse, mag praten als het maar in het belang is van de dienst. Volgens Bouterse is Biervliet onterecht aangepakt, te meer omdat volgens hem Santokhi's eigen handel en wandel niet geheel in de haak zouden zijn.
*********************************

Interessant genoeg beweert Santohki dat het onzin is dat de verwijdering van Biervliet,die pas 2 weken in het district Nickerie vertoefde, iets te maken heeft met de ontmoeting van de parlementariers R.Doekhie en D.Bouterse.

Het is vreemd dat een politie commandant niet met de plaatselijke burgervertegenwoordigers mag praten.Moet hij geen kennis maken met de plaatselijke politici?
Een buurtmanger praat toch ook met alle burgers in zijn werkgebied.
als hij dat niet doet dan schiet zijn werk niet op.Moet hij verwijdert worden als hij een achteraf verdachte gesignaleerd wordt?

Voor de goede orde Poes, die vis levert aan het ministerie van justie, is nog steeds niet aangehouden.

De zaak is nu lijkt het in de doofpot belandt.De pers is over naar de orde van de dag en volgend jaar weet niemand meer wat er gebeurt is.