zondag 28 september 2008

Bouterse moet excuses maken

Bouterse moet excuses maken
Advocaat in hoger beroep

NOS/ANP
19-09-2008
Een toelichting van correspondent Nancy de Randamie (5'16'')
Desi Bouterse moet excuses maken voor zijn uitlatingen over de Surinaamse minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi. Dat is de uitkomst van een kort geding dat door de minister was aangespannen. Bouterse had Santokhi onder meer beschuldigd van contacten met drugsdealers.
De minister stapte daarop naar de rechter en die heeft hem in het gelijk gesteld. Bouterse moet zaterdag (20 september) in de grote dagbladen van Suriname en via radio- en televisiestations zijn excuses maken. Doet hij dat niet dan krijgt hij een boete van 100.000 Surinaamse dollar (25.000 euro) per dag.
Bouterse, voormalig legerleider en voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), heeft de goede naam en eer van de minister aangetast, zegt de rechter. Bouterse moet laten publiceren dat de beschuldigingen die hij aan het adres van Santokhi heeft geuit, niet op waarheid berusten.

De rechter achtte niet bewezen dat Santokhi betrokken zou zijn bij de aankoop van een pand door zijn vroegere echtgenote bij de onlangs in Amsterdam doodgeschoten drugscrimineel August Adjoeba. Ook is volgens de rechter niet bewezen dat de minister zou hebben meegewerkt aan de voortijdige vrijlating van drugscriminelen, die gelieerd zouden zijn aan 'politieke toppers van de coalitie'.

De NDP-voorzitter dreigde met meer onthullingen te komen als Santokhi niet zwoer dat hij geen banden met Adjoeba. Eerder deze week zei de advocaat van Bouterse in de rechtszaal, dat zijn cliƫnt heeft gebruikgemaakt van zijn recht op vrije meningsuiting. Volgens advocaat Kanhai heeft Bouterse de uitlatingen gedaan in de politieke arena en zou de zaak daar
uitgevochten moeten worden en niet in de rechtszaal.
Bouterse en zijn advocaat waren niet op de rechtszitting aanwezig. Kanhai verklaarde wel meteen na de uitspraak dat hij in hoger beroep gaat.

http://content1a.omroep.nl/2e91b139ad5319b8091dce2790fe7cad/48d4424d/rnw/smac/cms/car_bouta_20080919_44_1kHz.mp3
Een toelichting van Nancy de Randamie
Ze zegt...de rechter zegt dat ze nergens op de akte de naam Chan santohki ziet staan en heeft Santohki niets te maken met de koop. hahaha.Verder heeft de rechter alle andere bewijzen naast zich neergelegd. Ze heeft gevonnist op basis van de akte alleen.Onvoorstelbaar. Het is niet anders