zondag 28 september 2008

Advocate Asarfi-Lalji:‘Santokhi heeft ook aanspraak op gekochte woning’

Advocate Asarfi-Lalji:‘Santokhi heeft ook aanspraak op gekochte woning’
Tuesday, September 09 @ 03:08:02 MDT

Paramaribo - Justitieminister Chandrikapersad Santokhi is momenteel ook aansprakelijk over het huis en perceel dat onlangs door zijn echtgenote Sharda Santokhi is aangekocht van de in Nederland geliquideerde August Adjoeba alias ‘Segebai’. Dit onroerend goed valt onder de huwelijksboedel. Beide personen zijn in algehele gemeenschap van goederen gehuwd. Indien zij een echtscheiding aangaan, wordt ook het aangekochte huis van ‘Segebai’ verdeeld. Dagblad Suriname sprak over deze kwestie met de jurist mr. Irene Asarfi-Lalji. Zij gaf het volgende te kennen: ‘Bij Decreet C11 is de handelingsonbekwaamheid van de vrouw opgeheven. Dat houdt in dat de vrouw zelfstandig rechtshandelingen mag plegen. Voor de aankoop van een onroerend goed, is de vrouw volkomen bevoegd. Hierbij heeft zij de toestemming of de medewerking van haar echtgenoot niet nodig.’ Betreffende de aankoop van de woning door zijn echtgenote, gaf minister Santokhi te kennen dat hij van niets op de hoogte is.

De juriste vervolgt verder: ‘Maar bij Decreet C11 is ook geregeld dat bij het verkopen van een onroerend goed, de toestemming danwel de medewerking van de echtgenoot vereist is. Bij verkoop van een goed dat tot de huwelijksgoederengemeenschap behoort, heeft de ene echtgenoot de medewerking en de toestemming van de andere echtgenoot nodig. Dat betekent dat, al heeft de vrouw alleen de aankoop gedaan, het huis en perceel, onroerend goed dus, vallen in de huwelijksboedel. En als partijen nu gaan scheiden, dan moeten ook dit huis en perceel in de boedel verdeeld worden. Wanneer zij gaan scheiden, wordt tot verdeling overgegaan. Het aangekochte huis van ‘Segebai’ wordt ook verdeeld. Meneer Santokhi heeft er voor de helft recht op. Dat is zo volgens het huwelijksgoederenrecht.’

Dagblad Suriname heeft ook gesproken met notaris Loyd Hirasingh die de notariële akte tekende tussen Sharda Santokhi en August Adjoeba. ‘Vrouwen zijn ook handelingsbekwaam’, zegt Hirasingh in deze kwestie. Hij benadrukt wel dat bij het aangaan van een verkoopovereenkomst, het vereist is dat zowel de man als de vrouw aanwezig moeten zijn voor het ondertekenen van de verkoopakte. Bij een aankoop kan slechts de vrouw tekenen.
In de notariële akte van Sharda Santokhi d.d. 04 december 2006, die Dagblad Suriname onder ogen heeft gehad, staat ook het volgende vermeld: ‘in algehele gemeenschap van goederen gehuwd met de heer Chandrikapersad Santokhi en bezitster van de Nederlandse nationaliteit, houdster van het Identiteitskaartnummer……’.
Notaris Hirasingh geconfronteerd met deze zaken, zei dat hij ‘zaken van zijn cliënten niet in het openbaar bespreekt’. Hij wilde slechts van dienst zijn middels het verschaffen van algemene informatie. De Nederlandse nationaliteit van Sharda Santokhi zou naar zeggen van hem een ‘normaal verschijnsel’ zijn voor het aangaan van een aankoopovereenkomst.

Dagblad Suriname(www.dbsuriname.com)