donderdag 6 november 2008

Mishandelende agenten vrijgesproken

05/11/2008


Paramaribo - De zes politiemannen die waren aangeklaagd voor zware mishandeling van een gedetineerde en mishandeling van drie verdachten zijn er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Rechter Iwan Rasoelbaks heeft de agenten MF, RS en MS volledig vrijgesproken voor de aan hen ten laste gelegde feiten.

Hij zegt dat hij geen houvast heeft kunnen vinden dat het drietal een strafbaar feit heeft gepleegd. De andere drie verdachten, OT, VR en BA hebben zich volgens de rechter niet schuldig gemaakt aan zware mishandeling, maar aan mishandeling. Daarvoor hebben de agenten geen gevangenisstraf gehad. Volgens Rasoelbaks is mishandeling bewezen, maar kan de wetsdienaren geen verwijt gemaakt worden voor hun manier van optreden. Hij vindt dat psychische overmacht ertoe heeft geleid dat de mannen niet volgens het boekje hebben gehandeld. Deze redenering hangt hij op aan het feit dat de arrestanten die hardhandig zijn aangepakt een uitbraak zouden plegen. In hun poging daartoe waren er plannen enkele agenten te gijzelen. “Er ontstond een bepaalde sfeer op de post. Met het gevaar voor hun leven en het feit dat agenten disciplinair gestraft worden als arrestanten vluchten voor ogen, hebben de politiemannen gehandeld. Wij kunnen dan niet verwachten dat deze mannen in dit spanningsveld redelijker wijze zouden moeten handelen”, motiveerde de rechter. Officier Roy Elgin had eerder milde straffen geëist tegen de agenten.

Op 2 januari 2007 zijn vier gevangenen door manschappen van het Ondersteuningsteam (OT) van de politie mishandeld, na een mislukte uitbraak. Volgens verklaringen van de 'slachtoffers' waren ze gedwongen plat op de grond te liggen waarna ze zijn mishandeld en met heet water overgoten. Tegen één van de verdachten eiste de openbare aanklager vrijspraak, terwijl de rest straffen uiteenlopend van een maand voorwaardelijk tot vijf maanden waarvan tussen twee en vier maanden voorwaardelijk tegen zich hoorde eisen. Voor alle vijf geldt een proeftijd van drie jaar. Hoewel tegen één van de agenten het bewijs niet geleverd kon worden, vindt Elgin dat bij de overige vijf het bewijs vaststaat dat ze zich in vereniging hebben schuldig gemaakt aan mishandeling en poging tot zware mishandeling.

Koulen stelde dat het enigszins de schuld van de overheid is dat gedetineerden op één of andere ongepaste wijze zouden zijn bejegend. “Daarmee zeg ik niet dat de mannen het feit gepleegd hebben, maar als je een aap een scheermes geeft wat verwacht je dat er gaat gebeuren. Deze mannen zijn van het OT van de politie. Zij zijn niet getraind om verdachten te verhoren”, verduidelijkte de verdediging.-.


Het gaat goed met de mensenrechten.